Menu hotelowe w Zakopanem

Share On GoogleShare On FacebookShare On Twitter

Menu hotelowe w Zakopanem świetna sprawa
Zdjęcie pochodzi ze stronki media-cdn.tripadvisor.com

Menu hotelowe w Zakopanem Menu jest

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/08/dc/f8/30/kolibecka.jpg – źródło

W Zakopanem można się dosłownie zakochać w jedzeniu. Menu jest tutaj tak bogate, tak specyficzne i tak tradycyjne, że wprost nie powinniśmy rezygnować ze spróbowania tego, co nawet nie wydaje nam się zbyt smaczne. W hotelach tak jakby menu nie jest typowo zakopiańskie, bowiem hotele nastawiają się na to, żeby być bardziej europejskie i oferować swoim gościom coś, co każdego zadowoli.

Menu hotelowe w Zakopanem zimne potrawy
http://www.hotelpatria.pl/_pliki_/image/menu_dla_dzieci3.gif – źródło

Nie każdy lubi oscypki, ale będąc tutaj wprost nie wolno ich nie spróbować. To przecież takie podstawowe danie, a raczej wybór regionalny z tego rejonu. Oscypek jest słonym serem z koziego lub owczego mleka, który tak naprawdę do niczego się nie nadaje. Metoda jego wytwarzania także nie nastraja optymizmem, bo jest ręczna i nie wygląda wystarczająco czysto. Niemniej jednak ludzie od wieków zajadają się tym serem i tak będzie pewnie jeszcze długo. W menu Zakopanego mamy jeszcze kwaśnicę, czyli tradycyjną zupę, którą tak bardzo promowali bracia Golcowie. Zupa ta to mięsny wywar z sokiem z kapusty, coś ala nasz kapuśniak, jednakże trochę inna.

Menu hotelowe w Zakopanem Niemniej jednak ludzie od

Zdjęcie pochodzi ze stronki d.zmtcdn.com

Jej cechą charakterystyczną jest to, że jest mocno kwaśna i pikantna. Dodatkowo w menu Zakopanego jest wiele potraw mącznych, klusek i tym podobnych. To naprawdę świetna sprawa i trzeba przyznać, że takie dania są bardzo sycące, a tym samym pokrzepiają zmarzniętych turystów. Tutaj nie sprawdzają się zimne potrawy ani surówki, no chyba że w lecie. Zimą królują gorące, bardzo tłuste, sycące i ciężkie dania, które wywołują prawdziwy zachwyt na ludzkich twarzach. W domach prywatnych, które mają jadalnie, jest tak naprawdę najlepiej, tam w menu królują doprawdy pyszne dania.

Takie domy często obsługują wycieczki i dlatego też kuchnia musi być jedna, duża i wspólna. Nawet prozaiczne dania są tam tak smaczne, że szkoda gadać. Naprawdę to wszystko bardzo ludziom smakuje i nawet ktoś, kto nie ma jakiegoś wyszukanego gustu kulinarnego, jest po prostu tym zachwycony. Warto korzystać z tych przepisów, żeby odmienić swoje codzienne gotowanie, bo są naprawdę fantastyczne. Niektóre z nich co prawda mogą się wydawać dość ciężkie i nieodpowiednie dla każdego, niemniej jednak raz na jakiś czas takie dobre danie jeszcze nikomu nie zaszkodziło.

W kuchni zakopiańskiej i typowo podhalańskiej są dość endemiczne smaki. Dużo jadło się tu zawsze baraniny i ona jest bardzo ceniona. Niemniej jednak zdrowa jest także wieprzowina z naturalnie karmionych zwierząt. Mięso i jego wybory co prawda są dość drogie, ale ich smak i jakość całkiem rekompensują wyższą cenę. Będąc tutaj z pewnością warto także spróbować tradycyjnych nalewek ziołowych i piwa z Żywca, z którego słynie ten obszar. Jest wiele smaków, które są tutaj jedyne i niepowtarzalne. Każdy, kto tutaj przyjeżdża, zakochuje się w tych smakach, bo naprawdę mają w sobie coś nietypowego. Warto tego spróbować przede wszystkim dlatego, że takie dania robi się tylko tutaj i nigdzie indziej. W naszej kuchni nie smakowałyby już tak zjawiskowo z prostej przyczyny, bowiem u nas raczej nie znamy się na metodach, którymi operują te kucharki i te gospodynie.

– autor artykułu

amazon.com